Caloriebehoefte?

Wat is een caloriebehoefte?

Caloriebehoefte is de hoeveelheid calorieën die een persoon nodig heeft om in zijn of haar dagelijkse energiebehoeften te voorzien, op basis van factoren zoals leeftijd, geslacht, lengte, gewicht en activiteitsniveau. Calorieën zijn een maat voor de energie-inhoud van voedsel en dranken, en ons lichaam heeft energie nodig om te functioneren, zoals het uitvoeren van fysieke activiteiten en het ondersteunen van vitale functies zoals ademhalen en de werking van organen.

De caloriebehoefte verschilt van persoon tot persoon, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht, lengte, gewicht, lichaamssamenstelling en activiteitsniveau. Over het algemeen hebben mensen die meer wegen en/of meer actief zijn, meer calorieën nodig dan mensen die minder wegen en/of minder actief zijn. Het is belangrijk om de juiste caloriebehoefte te bepalen om een gezond dieet en gewicht te behouden en om te voorkomen dat er te weinig of te veel calorieën worden geconsumeerd.

Caloriebehoefte berekenen

Caloriebehoefte berekenen


Caloriebehoefte berekenen uitgelegd:

Om je caloriebehoefte te berekenen, moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals je geslacht, leeftijd, gewicht, lengte en activiteitsniveau. Hieronder vind je een algemene formule die je kunt gebruiken om je dagelijkse caloriebehoefte te schatten:

Mannen: BMR = 88,4 + (13,4 x gewicht in kg) + (4,8 x lengte in cm) – (5,68 x leeftijd in jaren)

Vrouwen: BMR = 447,6 + (9,25 x gewicht in kg) + (3,10 x lengte in cm) – (4,33 x leeftijd in jaren)

BMR staat voor Basal Metabolic Rate, oftewel je ruststofwisseling. Dit is de hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft om in rust te functioneren, zoals ademen en het laten circuleren van je bloed.

Als je je BMR hebt berekend, kun je deze vermenigvuldigen met een activiteitsfactor om je totale dagelijkse caloriebehoefte te schatten:

Sedentair (weinig of geen lichaamsbeweging): BMR x 1,2 Licht actief (lichte lichaamsbeweging, 1-3 dagen per week): BMR x 1,375 Matig actief (matige lichaamsbeweging, 3-5 dagen per week): BMR x 1,55 Erg actief (zware lichaamsbeweging, 6-7 dagen per week): BMR x 1,725 Extreem actief (zeer zware lichaamsbeweging, 2x per dag of zeer zware training): BMR x 1,9

Bijvoorbeeld, als een vrouw van 30 jaar oud, 1.65 m lang, 65 kg weegt en matig actief is (matige lichaamsbeweging 3-5 dagen per week), dan zou haar dagelijkse caloriebehoefte ongeveer zijn:

BMR = 447,6 + (9,25 x 65) + (3,10 x 165) – (4,33 x 30) = 1.412,1 Totaal dagelijkse caloriebehoefte = BMR x 1,55 = 1.412,1 x 1,55 = 2.190,6

Haar dagelijkse caloriebehoefte is dus ongeveer 2.190,6 calorieën. Het is echter belangrijk om op te merken dat deze formule slechts een schatting is en dat individuele verschillen en andere factoren, zoals genetica en hormonen, van invloed kunnen zijn op je uiteindelijke caloriebehoefte.

About Nikolai

In 2014 heb ik Fitnessclub Energy opgericht en sindsdien werkzaam als personal trainer.

View all posts by Nikolai