Paleodieet

paleo-dieet

Wat is Paleodieet?

Het paleo dieet, ook wel bekend als het “oerdieet” of het “holbewonerdieet”, is een voedingspatroon dat gericht is op het eten van voedingsmiddelen die onze voorouders in het Paleolithicum tijdperk (ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden tot 10.000 jaar geleden) zouden hebben gegeten. Het idee achter het paleo dieet is dat ons lichaam zich niet heeft aangepast aan de moderne landbouw- en verwerkingsmethoden van voedsel, en dat ons dieet van tegenwoordig veel bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers bevat die ons lichaam niet goed kan verwerken.

Het paleo dieet bestaat voornamelijk uit:

 • Vlees, gevogelte, vis en zeevruchten
 • Eieren
 • Groenten en fruit
 • Noten en zaden
 • Gezonde vetten, zoals olijfolie, kokosolie, avocado’s en notenboter

Voedingsmiddelen die worden vermeden in het paleo dieet zijn onder andere:

 • Zuivelproducten
 • Granen en graanproducten
 • Peulvruchten (bonen, erwten, linzen)
 • Bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers
 • Geraffineerde oliën (zoals zonnebloemolie en sojaolie)

Het paleo dieet kan voordelen hebben, zoals het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de spijsvertering en het bevorderen van gewichtsverlies. Het kan echter ook nadelen hebben, zoals het beperken van de inname van bepaalde voedingsstoffen (zoals calcium uit zuivelproducten) en het beperken van de voedingskeuzes. Het is belangrijk om te onthouden dat het paleo dieet niet voor iedereen geschikt is en dat het raadzaam is om voorafgaand aan het volgen van het dieet met een arts te overleggen.

Voordelen en nadelen van Paleodieet

Hieronder staan enkele mogelijke voordelen en nadelen van het paleodieet:

Voordelen van het paleodieet:

 1. Mogelijke verbetering van de bloedsuikerspiegel: het eten van veel vezelrijke groenten en fruit in het paleodieet kan helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, waardoor de kans op diabetes type 2 wordt verminderd.

 2. Mogelijke gewichtsvermindering: Het paleodieet vermijdt veel voedingsmiddelen die vaak worden geassocieerd met gewichtstoename, zoals bewerkte voedingsmiddelen, suiker en granen. Als gevolg hiervan kan het volgen van het paleodieet leiden tot gewichtsvermindering.

 3. Mogelijke vermindering van ontstekingen: Door het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen, geraffineerde suiker en granen kan het paleodieet ontstekingsremmend zijn. Dit kan leiden tot een vermindering van ontstekingsgerelateerde ziekten, zoals artritis.

Nadelen van het paleodieet:

 1. Mogelijk tekort aan voedingsstoffen: het vermijden van granen, zuivel en peulvruchten kan ertoe leiden dat sommige mensen niet voldoende vezels, calcium en vitamine D binnenkrijgen. Het is belangrijk om zorgvuldig te plannen en te zorgen voor voldoende inname van essentiële voedingsstoffen.

 2. Mogelijk hoge inname van verzadigde vetten: veel dierlijke producten worden aangemoedigd in het paleodieet, wat kan leiden tot een hoge inname van verzadigde vetten. Dit kan het risico op hartziekten verhogen.

 3. Mogelijk moeilijk te volgen: het paleodieet vermijdt veel voedingsmiddelen die in de huidige samenleving vaak voorkomen, zoals granen en bewerkte voedingsmiddelen. Hierdoor kan het moeilijk zijn om te volgen, vooral als het om sociale evenementen gaat.

Het is belangrijk om te onthouden dat het paleodieet niet voor iedereen geschikt is en dat het belangrijk is om individuele gezondheidsbehoeften en doelen te overwegen voordat u een dieet volgt.

About Nikolai

In 2014 heb ik Fitnessclub Energy opgericht en sindsdien werkzaam als personal trainer.

View all posts by Nikolai